Projek Pembinaan Minaret

Pembinaan minaret sememangnya terkandung di dalam perancangan awal pembinaan MBE. Tetapi disebabkan faktor kekangan kewangan, pembinaan minaret ini terpaksa dikeluarkan daripada skop pembinaan MBE fasa 1. Jawatankuasa pembinaan MBE pada masa itu juga telah bersetuju untuk membina minaret ini di dalam fasa 2 pembinaan MBE.

Walau bagaimana pun, jawatankuasa utama MBE baru-baru ini telah bersetuju bahawa telah sampai waktu nya untuk MBE meneruskan projek pembinaan minaret ini. Jawatankuasa utama MBE juga telah bersetuju melantik satu “Jawatankuasa Khas Pembinaan Minaret” yang bertanggungjawab untuk menguruskan hal ehwal pembinaan minaret ini untuk MBE.

Minaret Untuk Masjid

Minaret/ menara masjid (Bahasa Arab: منارة, menara, rumah api) ialah salah satu reka bentuk masjid di dunia Islam. Menara masjid biasanya merupakan menara yang tinggi yang mempunyai pembesar suara untuk azan. Menara masjid boleh jadi merupakan menara berasingan daripada bangunan masjid atau cuma tambahan tinggi pada bangunan utama. Minaret juga merupakan simbol dari peradaban Islam yakni sebagai penanda kehadiran dan keberadaan Islam di suatu tempat.

Pada sesetengah masjid lama seperti Masjid Agung Damsyik, menara masjid asalnya digunakan sebagai menara pemerhati yang diterangi (rumah api). Pada masa sekarang, fungsi utamanya ialah tempat untuk melaungkan azan, panggilan untuk solat umat Islam. Namun, pada kebanyakan masjid moden, azan dilaungkan dari dalam masjid namun pembesar suara diletakkan pada menara masjid supaya kedengaran lebih kuat daripada suara yang dilaung.

Menara masjid yang tertinggi dunia (210 meter) terletak di Masjid Sultan Hassan II di Casablanca, Maghribi. Terdapat 2 menara masjid yang berketinggian 230 meter sedang dalam pembinaan di Tehran, Iran. Menara masjid batu tertinggi di dunia pula terletak di Qutub Minar di Delhi, India.

Jom Berinfaq

Bank Islam

0507 6010 0086 45

Jawatankuasa Khas Pembinaan Minaret

Nadzri Mohd Daud
WhatsApp Image 2021-09-15 at 9.32.58 AM
Said Samsudin Kamari
2. En Said Samsudin Bin Kamari (Setiausaha)
Ahmad Abdul Ghani
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????p?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????,?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Ä????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????á????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????M??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
M. Shahir Amir Azmy
3. Muhammad Shahir Amir Bin Azmy (Setiausaha)
Azlili Zakaria
Azl
M. Nasrul Arif Roslan
4. En Mohammad Nasrul Arif Bin Roslan (Biro Dakwah & Pendidikan)
Dato Jaafar Mahad
1. Dato Jaafar Bin Mahad (Pengerusi)
Azamel Che Pin
12. En Azamel Bin Che Pin (Biro Penyelenggaraan Fasiliti)